Τι είναι η συγκέντρωση της προσοχής;

Η προσοχή είναι η ικανότητα του να εστιάζει κανείς σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και ήχους, το να μπορεί να μεταφέρει τη συγκέντρωση του από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, καθώς η ικανότητα διατήρησης της συγκέντρωσης σε κάτι/κάποιον για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια βασική δεξιότητα που τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά.

 

Γιατί είναι σημαντική η προσοχή;

Μερικά παιδιά αναπτύσσουν πιο αργά τις δεξιότητες λόγου και αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο εύρος της προσοχής και στην ακουστική αντίληψη.

Κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εστιάσουν στο οτιδήποτε για λίγη ώρα-απλώς μεταπηδούν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη και έχουν χαμηλό εύρος προσοχής.

Αυτό πιθανόν να οδηγεί σε αδυναμία εστίασης στα λόγια που τους λένε οι άλλοι.

– Η ικανότητα εστίασης της προσοχής στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή δε σημαίνει ότι το παιδί έχει καλή συγκέντρωση. Όταν βλέπουμε τηλεόραση, τα πράγματα απλώς συμβαίνουν στην οθόνη και δε χρειάζεται να τα σκεφτούμε. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ένα διαφορετικό είδος προσοχής. Το παιδί σας χρειάζεται να αναπτύξει καλή προσοχή για να μπορέσει να σκεφτεί και να επεξεργαστεί τα πράγματα που συμβαίνουν στον αληθινό κόσμο.

– Η προσοχή των παιδιών αναπτύσσεται σταδιακά. Εάν το παιδί σας αδυνατεί να σας προσέξει, ίσως να μην φταίει εκείνο, αλλά ενδέχεται να μην έχει αναπτυχθεί επαρκώς αυτή η δεξιότητα. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

 

Πώς να καλλιεργήσετε την προσοχή του παιδιού σας.

  1. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για ελεύθερο παιχνίδι με το παιδί σας. Καθήστε μαζί του και προσπαθήστε να συμμετάσχετε στο παιχνίδι του. Κάτι τέτοιο συνήθως βοηθάει τα παιδιά να επιτρέψουν στον ενήλικα «να μπει στον κόσμο τους» και έτσι είναι πιο έτοιμα να ακούσουν και να στρέψουν την προσοχή τους σε εκείνον.
  2. Σβήστε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Ως ενήλικες, είμαστε πιο ικανοί στο να αγνοήσουμε τους ήχους του περιβάλλοντος. Για κάποια παιδιά αυτό είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και αν εμείς νομίζουμε ότι το καταφέρνουν. Εάν σβήσετε την τηλεόραση, θα τους δοθεί η ευκαιρία να σας προσέξουν καλύτερα και να αλληλεπιδράσουν μαζί σας για πιο πολλή ώρα.
  3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσέξει ένα αντικείμενο, παιχνίδι ή δραστηριότητα για λίγη παραπάνω ώρα κάθε φορά. Ακόμα και μερικά παραπάνω δευτερόλεπτα είναι καλά για αρχή-σε μετέπειτα στάδιο στοχεύστε σε παραπάνω λεπτά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το να βάλετε το παιχνίδι στη θέση του, ή με το να κάνετε κάτι αστείο ή απροσδόκητο-μην ξεχνάτε ότι στα παιδιά αρέσουν οι μικρές εκπλήξεις, και είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους τραβήξετε την προσοχή!
  4. Το να κάνετε πράγματα μαζί με το παιδί, το βοηθά στο να σας παρακολουθεί περισσότερο. Για παράδειγμα, ένα παιδί ίσως δυσκολεύεται στο να φορέσει το παπούτσι του. Ίσως θυμώσει και μετά το παρατήσει για να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι άφησε την προσοχή του από αυτό το αντικείμενο. Εάν όμως το βοηθήσετε και κάνετε αυτή τη δραστηριότητα μαζί του ενόσω του μιλάτε για αυτό που κάνετε, θα διευρυνθεί η προσοχή του για λίγη παραπάνω ώρα.
  5. Μιλήστε για αυτό που σκέφτεται και κάνει το παιδί σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακούει τις λέξεις οι οποίες συνδέονται με τις σκέψεις που κάνει. Θυμηθείτε ότι ίσως το παιδί σας να μην είναι ακόμα ικανό στο να εκφράσει τις σκέψεις με τις κατάλληλες λέξεις.

 

Άντζελα Καραντώνη

Λογοθεραπεύτρια M.Sc.