Αγαπητοί γονείς, πολλοί από εσάς ήδη από τις αρχές καλοκαιριού με ρωτάτε για το αν φέτος τον Σεπτέμβριο θα κάνουν στο παιδί τους το εμβόλιο της γρίπης. Πολλοί από εσάς θέλετε να το κάνετε, έτσι ώστε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την γρίπη και τον κορωνοϊό κατά της διάρκεια του ίδιου χειμώνα. Και ίσως δεν έχετε άδικο. Σας παραθέτω τις συστάσεις της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.
Οι συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων της γρίπης στα παιδιά στη χώρα μας ήταν μέχρι σήμερα: “Να εμβολιάζονται μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου κάθε χρόνο για την εποχική γρίπη, όχι όμως τα υγιή παιδιά”.
Τι πρέπει όμως να γίνει για την εποχική γρίπη του 2020-2021, με την πιθανότητα εμφάνισης δεύτερου κύματος κορωνοϊού (COVID-19) αλλά και με το φόβο ότι τόσο ο κορωνοϊός όσο και η εποχική γρίπη δύνανται να προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα;
Λόγω του χειμώνα και των κλειστών χώρων θα δημιουργηθεί έντονος συγχρωτισμός, υπάρχει πιθανότητα κάποιο παιδί να αρρωστήσει ταυτόχρονα και με τους δυο ιούς, και η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μεγάλη. Αυτό σημαίνει ότι από φέτος θα πρέπει όλα τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη, ώστε να προφυλαχθούν τουλάχιστον από αυτή. Ο εμβολιασμός αυτός θα πρέπει να γίνει κανονικά τον προσεχή Οκτώβριο-Νοέμβριο, πριν την επιδημία της γρίπης, η οποία συνήθως ξεκινά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Όσα παιδιά είναι κάτω των 8 ετών και δεν έχουν κάνει ποτέ το εμβόλιο της γρίπης, θα πρέπει να κάνουν 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 1 μηνός μεταξύ τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μόνο 1 δόση.
Με αυτό το τρόπο ελαχιστοποιούμε το κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη, υπό την προϋπόθεση α) ότι το εμβόλιο φέτος θα έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και β) η εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και εφήβων θα είναι υψηλή.

Ποιά εμβόλια κυκλοφορούν;
Τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν πέρσυ (2019-2020) ήταν το Influvactetra, το Fluarixtetra (με πιο λεπτή βελόνα) και το Vaxigriptetra. Τα ίδια εμβόλια αναμένεται να κυκλοφορήσουν και φέτος. Όλα τα ανωτέρω εμβόλια έχουν τα ίδια αντιγόνα (συστατικά) και είναι το ίδιο αποτελεσματικά.

Πόσες δόσεις χρειάζονται;
Για παιδιά που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο για πρώτη φορά και είναι κάτω των 8 ετών, απαιτούνται 2 δόσεις συνολικά με ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων τον 1 μήνα.
Για όσα παιδιά (ανεξαρτήτου ηλικίας) είχαν εμβολιασθεί προηγούμενες χρονιές, 1 δόση του αντιγριπικού είναι αρκετή.

Για παιδιά άνω των 8 ετών (είτε εμβολιάζονται για πρώτη φορά, είτε είχαν εμβολιασθεί και προηγούμενες χρονιές, 1 δόση του αντιγριπικού εμβολίου είναι αρκετή.

Γίνεται να το γράψουμε στο ταμείο;
Σύμφωνα με τα μέχρι πέρσυ στοιχεία, το εμβόλιο δύναται να συνταγογραφηθεί μέσω ΕΟΠΠΥ για τα παιδιά που δύναται να νοσήσουν βαριά από γρίπη όπως παιδιά που κάνουν βρογχίτιδες, έχουν άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία ή άλλα νευρολογικά νοσήματα, κ.α. Για τα υπόλοιπα παιδιά δεν δύναται να συνταγογραφηθεί μέσω ΕΟΠΠΥ. Μπορείτε όμως με απλή συνταγή να το προμηθευτείτε.

Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Άυλη Συνταγογράφηση και να σας έρχεται η συνταγή στο κινητό σας ή στο email σας.

Πότε έρχεται το εμβόλιο;
Το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο κυκλοφορεί στην χώρα μας από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πότε να πραγματοποιήσουμε τον εμβολιασμό;
Καλό θα ήταν ο αντιγριπικός εμβολιασμός να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Σας Ευχαριστώ

Αντώνης Λογοθέτης, Παιδίατρος