Λογοθεραπεία - Ενήλικες

Διαταραχές Φωνής

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένη τη φωνή μας και δεν έχουμε δώσει ποτέ ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι φωνητικές χορδές μας παράγουν τη φωνή. Μέσα από την πολυετή κλινική εμπειρία έχει φανεί ότι μια διαταραχή φωνής μπορεί να παρεμποδίσει και να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και τον τρόπο που λειτουργούμε στην καθημερινότητα μας.

Τα συμπτώματα μιας διαταραχής φωνής ίσως εκδηλώνονται με τη μορφή βραχνάδας, ή μιας χρόνιας αίσθησης ξηρότητας στον λαιμό, με δυσάρεστη χροιά φωνής, ή με περιόδους δυσφωνίας. Ενδεικτικά περιγράφονται μερικές διαταραχές φωνής παρακάτω:

  • Βραχνάδα

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη διαταραχή φωνής που επηρεάζει ως επί το πλείστον εκπαιδευτικούς, γυμναστές, δικηγόρους και ειδικούς σε γραμμές τηλεφωνικής υποστήριξης. Η βραχνάδα μπορεί να προκληθεί από ένα κρύωμα, πονόλαιμο ή από κακή χρήση ή/και κατάχρηση της φωνής και στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνιέται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα της βραχνάδας επιμείνουν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί θεραπευτική φροντίδα.

  • Οζίδια

Τα οζίδια στις φωνητικές χορδές προκαλούνται συνήθως από την κακή χρήση φωνής, δηλαδή με το να μιλά κανείς με δυνατή ένταση ή με το να φωνάζει. Ως εκ τούτου, η φωνή ακούγεται βραχνή και δημιουργούνται οζίδια που με την έγκαιρη παρέμβαση έχουν πολύ καλή πρόγνωση.

  • Κακή χρήση και κατάχρηση φωνής

Με την κακή χρήση ή κατάχρηση φωνής η φωνή γίνεται βραχνή, τραχιά, κουράζεται εύκολα και ίσως συνοδεύεται από πόνο και σφίξιμο στο λαιμό. Η φωνή μπορεί να είναι καθαρή το πρωί, αλλά σβήνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι απαιτήσεις που τίθενται για την ομιλία είναι αυξημένες. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως υπάρξουν περίοδοι απώλειας φωνής.

Μια υγιής φωνή μπορεί να παράγεται για παρατεταμένες περιόδους με μικρή ενόχληση, ενώ κακή χρήση μπορεί να προκύψει από τη χρήση λανθασμένων προτύπων ομιλία κατά την επικοινωνία. Η Λογοθεραπεία είναι συχνά ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποκατάσταση της υγιούς, κατάλληλης χρήσης της φωνής.

  • Πολύποδες

Οι πολύποδες μπορεί να προκληθούν από φωνητική κατάχρηση και οδηγούν σε βραχνάδα, περιστασιακή απώλεια φωνής κατά περιόδους και δημιουργείται η αίσθηση της υπερβολικής κόπωσης της φωνής σε περιόδους παρατεταμένης ομιλίας. Με βάση τα αποτελέσματα εκτεταμένης εξέτασης , μπορεί να αντιμετωπιστεί με φωνητική θεραπεία.

  • Κύστεις

Οι κύστεις εμφανίζονται αρχικά ως μικρά εξογκώματα στις φωνητικές χορδές και είναι η συλλογή υγρού σε μία δομή που μοιάζει με σάκο. Η φωνή είναι βραχνή και συχνά σε χαμηλότερη ένταση. Με την πάροδο του χρόνου οι κύστεις μπορεί να μεγαλώνουν, προκαλώντας αυξημένη ακαμψία της φωνητικής χορδής και τα αυξανόμενα προβλήματα φωνή .