Εκπαίδευση σε γονείς παιδιών με καθυστέρηση στο λόγο

Μέσα από την πολυετή εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει ένας πληθυσμός μικρών παιδιών που αργεί να μιλήσει, ή/και που ο λόγος τους παρουσιάζει καθυστέρηση στην εξέλιξη του. Οι γονείς του παιδιού απευθύνονται συνήθως στον παιδίατρο ή στον βρεφονηπιοκόμο ζητώντας συμβουλές και καθοδήγηση και εκείνοι τους λένε να περιμένουν, ή λένε ότι «θα μεγαλώσει και θα τα πει όλα μαζεμένα», ενώ πολύ συχνά ακούγεται το «είναι πολύ μικρό για να κάνει Λογοθεραπεία».

 

Μια τέτοιου είδους προσέγγιση ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία ή άγχος σε έναν γονιό, ο οποίος ενώ θέλει να βοηθήσει το παιδί του, δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει, ή δεν γνωρίζει  τι χρειάζεται να αλλάξει στη δική του συμπεριφορά για μπορέσει να ενισχύσει την εξέλιξη του λόγου στο παιδί του.

Το It Takes Two To Talk είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα σχεδιασμένο για γονείς μικρών παιδιών (1-5 ετών) που παρουσιάσουν καθυστέρηση στην εξέλιξη του λόγου. Πρόκειται για μια βιωματική εκπαίδευση, όπου ο γονιός μαθαίνει πρακτικές στρατηγικές για να βοηθήσει το παιδί του να εκφράζεται και να κατανοεί τον λόγο μέσα από καθημερινές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει με το παιδί του. Το It Takes Two To Talk είναι ένα πρόγραμμα που διδάσκει τον γονιό πώς να γίνει ο ίδιος, ο δάσκαλος του παιδιού του.

Συγκεκριμένα, ο γονιός μαθαίνει πώς να αναγνωρίσει τις  γλωσσικές και επικοινωνιακές ανάγκες του παιδιού του, μαθαίνει να παρατηρεί ποιες συνθήκες ή δραστηριότητες παρακινούν περισσότερο το παιδί του ούτως ώστε εκείνο να εμπλακεί σε διάλογο, αλλά και πώς να προσαρμόσει ο ίδιος τον λόγο του ούτως ώστε να ενθαρρύνει και να εμπλουτίσει τον λόγο του παιδιού του.

Οι συναντήσεις γίνονται είτε σε ομάδες γονέων, είτε σε ατομικά ραντεβού.

 

Άντζελα Καραντώνη

Λογοθεραπεύτρια M.Sc.