Άντζελα Καραντώνη 697 260 6520 - Μαρία Καραντώνη 694 465 4816 angelakarantoni@yahoo.com

Φούσκες για να ενισχύσετε την εξέλιξη λόγου

Φούσκες για να ενισχύσετε την εξέλιξη λόγου

 

Οι φούσκες είναι ένα πολύ ωραίος τρόπος για να προωθήσετε την εξέλιξη λόγου του παιδιού σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μικρά παιδιά που μπορούν να γλείψουν τα χείλη τους, να φυσήξουν φούσκες και να προσποιηθούν ότι ένα τουβλάκι είναι αυτοκίνητο, έχουν περισσότερες πιθανότητες στην εύκολη μάθηση του λόγου. Ακολουθούν 10 ιδέες για να χρησιμοποιήσετε τις φούσκες στην ενίσχυση της γλωσσικής ανάπτυξης.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να προωθήσετε τη βλεμματική επαφή.

Βάλτε το παιδί σας σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι όπου εσείς φυσάτε φούσκες. Περιμένετε μέχρι το παιδί να έχει την προσδοκία να κάνετε κι άλλες φυσαλίδες. Περιμένετε να σας κοιτάξει στα μάτια, ή να σας πει «πάλι», ή «ξανά».

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να κινητοποιήσετε το παιδί σας να ζητήσει κάτι.

Αυτό μπορεί να γίνει με το να φυσήξετε φυσαλίδες, να βιδώσετε το καπάκι σφιχτά, και να το δώσετε πίσω στο παιδί σας. Περιμένετε να δείτε τι θα κάνει. Εάν αφού προσπαθήσει να ανοίξει τις φυσαλίδες δεν τα καταφέρει και το παραδώσει σε εσάς για βοήθεια, σημαίνει ότι έχει κάνει μόλις ένα αίτημα.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να διδάξετε ένα νόημα.

Όταν το παιδί σας δώσει πίσω τις φυσαλίδες για να τις ανοίξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να διδάξετε την χειρονομία για «ανοιχτό». Ή ενώ φυσώντας φούσκες για το παιδί σας, μπορείτε να σταματήσετε να δείτε αν ζητάει περισσότερα. Αν όχι, να διδάξετε τη χειρονομία για «περισσότερες», ή «πάλι». Μπορείτε επίσης να διδάξετε τις χειρονομίες για θέλω, παρακαλώ, και τέλος.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να διδάξετε έναν ήχο.

Όταν το παιδί σας ζητά περισσότερες φυσαλίδες με μία χειρονομία δοκιμάστε  να πείτε τον ήχο «π» για «πάλι», ή το ήχο «φφφ» για «φούσκες» ούτως ώστε να προσπαθήσει να τον μιμηθεί.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να διδάξετε μία λέξη.

Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να διδάξετε τις λέξεις «φυσαλίδες», «πάλι», «θέλω», και ό, τι άλλο μπορείτε να συνδυάσετε με τη δραστηριότητα.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να διδάξετε την εναλλαγή σειράς.

Οι φυσαλίδες είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να διδάξετε «η σειρά μου», «η σειρά σου». Οι ρουτίνες εναλλαγής σειράς μέσα από το παιχνίδι διδάσκει στα παιδιά βασικές δεξιότητες για τη συμμετοχή σε συζήτηση. Μπορείτε επίσης να διδάξετε τις χειρονομίες για «η σειρά μου», «η σειρά σου» κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να διδάξετε το στρογγύλευμα των χειλιών για τους ήχους «οοο» ή «ουυυ».

Όταν το παιδί σας φυσά φυσαλίδες μέσα από ένα ραβδί να παρακολουθήσετε το σχήμα των χειλιών τους. Αν είναι στρογγυλά, καλώς! Αν είναι περισσότερο επίπεδα προσπαθήστε να πιέσετε τα μάγουλα τους προς τα εμπρός για να πάρουν τα χείλη τους στη σωστή θέση.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να τοποθετηθεί και να ενδυναμωθεί η γλώσσα για να παράγει τους ήχους «κ» και «γκ».

Ασκήσεις όπως το να φυσά ένα παιδί φυσαλίδες βοηθά στην σωστή τοποθέτηση και ενδυνάμωση της γλώσσας για τους ήχους που παράγονται στο πίσω μέρος του στόματος.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς μύες για συνεχόμενη ομιλία.

Οι ισχυροί κοιλιακοί μύες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της διάρκειας της εκπνοής. Δουλέψτε με το παιδί σας για να φυσήξει σταθερά ρεύματα των φυσαλίδων κάθε φορά που θα εξασκηθεί.

  1. Χρησιμοποιήστε τις φούσκες επειδή είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και τα παιδιά τις λατρεύουν!

Ένα παιχνίδι ή δραστηριότητα που το παιδί σας ευχαριστιέται αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο και την καλύτερη πηγή μάθησης.

 

Άντζελα Καραντώνη

Λογοθεραπεύτρια M.Sc.