Λογοθεραπεία
8 Ιδέες για παιχνίδια το καλοκαίρι

 Λογοθεραπεία τέλος για φέτος! Και τώρα τι;

Έφτασε το καλοκαίρι και οι συνεδρίες λογοθεραπείας ολοκληρώνονται για φέτος! Πολλοί από εσάς μου ζητούν ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν με ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους στην ενίσχυση του λόγου του παιδιού τους. Μερικοί ανησυχούν ότι με την παύση της Λογοθεραπείας για τους μήνες του καλοκαιριού, η εξέλιξη του παιδιού θα είναι στάσιμη, ή ότι θα “ξεχάσει” αυτά που κατέκτησε.

Αυτό δεν ισχύει!

Μέσα από την Λογοθεραπεία, το παιδί δεν μαθαίνει μόνο τις λέξεις ή τις τεχνικές για να επικοινωνεί και να εκφράζεται. Κατακτά πιο πυρηνικές και συστημικές μεθόδους λειτουργικης και δομημένης επικοινωνίας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει την ευκαιρία να εξασκεί τις ήδη κατεκτημένες δεξιότητες σε ένα ευρύτερο και πιο ελεύθερο πλαίσιο.

Μερικές ιδέες

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς ευχάριστους τρόπους για να διευρύνετε τις δεξιότητες λόγου και επικοινωνίας του παιδιού σας.

1. Κοινωνικές ευκαιρίες
Βόλτα στη γειτονιά, παιχνίδι στην παιδική χαρά και την πλατεία, μπάνιο στη θάλασσα, περίπατος στο βουνό ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε! Με το να βρίσκεται το παιδί σε μέρη όπου υπάρχουν κι άλλα παιδιά, του δίνετε την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί με νέα πρόσωπα και να εξασκηθεί σε διαφορετικές συνθήκες τις δεξιότητες επικοινωνίας. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μαθαίνουν το ένα από το άλλο οπότε θα μπορέσει και να διδάξει αλλά και να διδαχθεί!

2. Ψώνια στο σούπερ μάρκετ, το μανάβικο και τη λαϊκή
Αξιοποιήστε τον μικρό σας βοηθό! Φτιάξτε τη λίστα του σούπερ μάρκετ είτε προφορικά είτε γραπτά είτε με ζωγραφιές και ζητήστε από το παιδί να έρθει μαζί σας για ψώνια. Ενθαρρύνετε το να ζητήσει από τον υπάλληλο στον πάγκο των τυριών/ αλλαντικών αυτό που θέλετε, στο τμήμα μαναβικής να δώσει στον υπάλληλο τα φρούτα και λαχανικά για ζυγισμα, στο ταμείο να τοποθετήσει τα τρόφιμα στον ιμάντα. Μάθετε στο παιδί να βάζει τα πράγματα σε σακούλες: τα βαριά αντικείμενα, π.χ. γιαούρτια και μπουκάλια χυμών θα μπούν κάτω, και τα πιο ελαφριά και εύθραυστα, όπως αυγά, κεράσια, φρυγανιές θα μπουν πάνω πάνω στη σακούλα. Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να εξηγήσετε γιατί το κάνουμε αυτό, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της λογικής σκέψης και της εμβάθυνσης της αντίληψης του τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος.

3. Προετοιμασία φαγητού
Παίξτε μάστερ σεφ! Διαβάστε στο παιδί τη συνταγή και ζητήστε του να φέρει τα υλικά που χρειάζεστε (π.χ., θέλουμε δύο αυγά και ένα φλιτζάνι ζάχαρη). Συμβάλλετε έτσι στην συγκέντρωση, την ακουστική κατανόηση, τη μνήμη, και την οργάνωση και εκτέλεση οδηγιών. Με το να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως αδειάζω, ανακατεύω, γεμίζω, ψεκάζω, αλοίφω, απλώνω κλπ. εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο.

4. Παραμύθια
Διαλέξτε μαζί ένα εικονογραφημένο παραμύθι. Όμως προσοχή! Μην το διαβάζετε απλώς διότι έτσι το παιδί δε συμμετέχει ενεργά στην αφήγηση. Εναλλακτικά, δείτε μαζί τις εικόνες και πείτε, ο καθένας με τη σειρά του τι συμβαίνει στην ιστορία, καθώς κοιτάζετε τις εικόνες με τη σειρά. Με το να ρωτάτε “τι συμβαίνει εδώ;”, με το να του δίνετε χρόνο να μιλήσει για αυτό που βλέπει, με το να σχολιάζετε πάνω σε αυτό που λέει, δομείτε τις αφηγηματικές και περιγραφικές δεξιότητες και οργανωνετε τη σκέψη και την έκφραση. Παράλληλα καλλιεργείτε την ενσυναίσθηση και τη συναισθηματική νοημοσύνη με το να συζητάτε για το πώς μπορεί να νιώθει ο κάθε ήρωας του παραμυθιού και ρωτώντας το παιδί πώς θα ένιωθε εκείνο εάν βρισκόταν στη θέση του ήρωα.

5. Παίξτε παιχνίδια ήχων
Μπορείτε να ενσωματώσετε παιχνίδια άρθρωσης στο καλοκαιρινό παιχνίδι, π.χ. τώρα που παίζουμε με τα Playmobil/που ζωγραφίζουμε/ που φτιάχνουμε παζλ, ας λέμε πιο έντονα το “λ”. Ή, τώρα που είμαστε στο αυτοκίνητο θα λέμε πιο φωναχτά το “σ” καθώς συζητάμε. Φροντίστε όχι μόνο να το ζητάτε από το παιδί αλλά να το λέτε και εσείς έντονα ώστε να το ακούει εστιασμένα.

6. Νέες εμπειρίες σημαίνει νέες λέξεις
Με το να κάνετε κάτι καινούργιο ή να επισκεφθείτε ένα διαφορετικό μέρος, βρείτε ευκαιρίες να μιλήσετε για αυτό που βλέπετε χρησιμοποιώντας νέες λέξεις, εμπλουτίζοντας έτσι το λεξιλόγιο (π.χ. πάμε να σκαρφαλώσουμε στον βράχο/ να πιτσιλισουμε με το νεροπίστολο/ να θάψουμε ένα κοχύλι στην άμμο).

7. Παιχνίδια εξερεύνησης
Πηγαίνετε στον κήπο/ πιλοτή/ μπαλκόνι και παρατηρήστε τις γλάστρες, τα πέταλα των λουλουδιών, τις γωνίες του κτιρίου, δείτε αν υπάρχουν μυρμήγκια, ή αράχνες, μετρηστε τα φύλλα ενός λουλουδιού, εξηγήστε γιατί δεν κόβουμε ένα λουλούδι, απλώς το θαυμάζουμε έτσι όπως είναι εκεί που φύτρωσε. Εξηγήστε γιατί το βράδυ κλείνουν τα πέταλα του λουλουδιού, γιατί χρειάζεται νερό, μιλήστε για τη σκιά που προσφέρει ένα δέντρο, για τις ρίζες που κρύβονται στη γη κλπ.

8. Αλλάξτε τους κανόνες!
Πειραματιστείτε με το να αλλάζετε τους κανόνες στα επιτραπέζια παιχνίδια σας, π.χ. στο φιδάκι μπορείτε να κατεβαίνετε τις σκάλες και να ανεβαίνετε στην ουρά του φιδιού. Αυτό δημιουργεί ευελιξία στη σκέψη και ενθαρρύνει την ευρηματικότητα. Ελπίζω να σας άρεσαν οι ιδέες μου! Οτιδήποτε και να επιλέξετε από τα παραπάνω, να θυμάστε ότι το παιδί θέλει να αισθάνεται τους γονείς του κοντά του και παρόντες (αφήστε το κινητό στην άκρη). Θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό είναι να περνάτε όμορφα και μέσα από αυτή τη χαρά της ανακάλυψης και της δημιουργικότητας το παιδί πάντα θα μαθαίνει!

Καλό καλοκαίρι!
Αγγελική Καραντώνη