Την Άνοιξη 2017 πραγματοποιήθηκε κύκλος συναντήσεων Συμβουλευτικής Γονέων στο χώρο μας με θέμα:

Σχολείο για γονείς:

Βοηθώ το παιδί μου θετικά σε θέματα καθημερινής ζωής”
Μιλήσαμε για τον ασφαλή δεσμό. Ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα παιδί και τα πρόσωπα φροντίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις που αναπτύσσει μέσα και έξω από την οικογένεια, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.
Μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, προβληματιστήκαμε γύρω από το τι μπορούμε να αλλάξουμε σε σχέση με τις δικές μας συμπεριφορές  απέναντι στα παιδιά, ώστε να αναπτυχθούν υγιείς και ασφαλείς δεσμοί.

Μέσα από τη βιωματική άσκηση αναδύθηκαν θέματα που μας απασχολούν ως γονείς όπως: η ενοχή που μπορεί να έχει ένας γονιός π.χ. επειδή λείπει πολύ από το σπίτι, η προσπάθεια (και κάποιες φορές και υπέρ-προσπάθεια) να μην επαναλάβουμε τα λάθη των γονιών μας στα παιδιά μας, η έντονη καθημερινότητα που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε στη συμπεριφορά μας.

Κουβεντιάσαμε  για τις συνήθειες στην καθημερινότητα όπως το φαγητό, τον ύπνο, το ντύσιμο και τον έλεγχο σφιγκτήρων. Τι θεωρείται “φυσιολογική ανάπτυξη”; Πόσο χρόνο χρειάζεται ένα παιδί για να κατακτήσει μια νέα δεξιότητα; Σε ποιούς ρυθμούς και με τι τρόπους μαθαίνει ένα παιδί;

Κουβεντιάσαμε και θέματα διαχείρισης θυμού και αντιδραστικότητας: πώς τα βγάζει πέρα ο γονιός με το πείσμα και τα νεύρα του παιδιού; με την υπερβολική χρήση του internet; την αδιαφορία για τα μαθήματα; Τι κάνει κανείς για να προετοιμάσει το παιδί για την εφηβεία;

Είναι πολύ σημαντική η δική μας αντίδραση σε μια συμπεριφορά  του παιδιού.  Χρειάζεται καταρχήν να μπαίνουμε στη θέση του και να προσπαθούμε να το καταλάβουμε. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δε βάζουμε και όρια! Τα παιδιά μέσα από τα όρια, νιώθουν ασφαλή.

Η συναισθηματική αποφόρτιση και η ηρεμία του γονιού μπορεί να οδηγήσει σε σπουδαίες αλλαγές σε μια συμπεριφορά του παιδιού. Γι’ αυτό χρειάζεται να προβληματιστούμε αν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με το παιδί μας μπορούν να έχουν  σχέση με τη δική μας εσωτερική ένταση, δηλαδή με τα δικά μας δύσκολα συναισθήματα και βιώματα αλλά και με την αγωνία και το άγχος μας.

Ο ρόλος του γονέα είναι πολύ όμορφος αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικός. Η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη και οι αλλαγές δύσκολες. Στο “Σχολείο για Γονείς” μοιραστήκαμε τις αγωνίες μας, διαπιστώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε, γίναμε μαθητές, ρωτήσαμε, μάθαμε, ανανεωθήκαμε!

 

Αγγελική Καραντώνη, Λογοθεραπεύτρια M.Sc.

Μαρία Καραντώνη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια