Αγγελική Καραντώνη 697 260 6520 - Μαρία Καραντώνη 694 465 4816 angelakarantoni@yahoo.com

Με ρωτούν συχνά οι γονείς, “πότε είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί μου παιδικό σταθμό;”
“μα έχω την δυνατότητα να το κρατήσω, μήπως θα ήταν καλύτερα στο σπίτι μαζί μου;”
Μετά τα 2 έτη τα παιδιά είναι καλό να ξεκινούν παιδικό σταθμό, μετά τα 3 έτη όμως αυτό θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο.

Και μετά έρχεται το ερώτημα του παιδικού σταθμού, και ποιόν να επιλέξω; Με ποια κριτήρια;

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού παρουσίασε πρόσφατα ορισμένα κριτήρια που είναι καλό να έχουν υπ’ όψιν τους οι γονείς ώστε να επιλέξουν έναν κατάλληλο παιδικό σταθμό.
Παραθέτω τα κριτήρια αυτά

  • Εκτιμήστε την ασφάλεια και την καθαριότητα των κτηρίων. (είναι αυτονόητο θα έλεγα ότι ένας χώρος που φιλοξενεί παιδιά θα πρέπει να είναι καθαρός και απαλλαγμένος από δυσάρεστες οσμές)
  • Ελέγξτε την ασφάλεια και την καταλληλότητα του παιδαγωγικού υλικού. (τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται να είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών και να είναι καθαρά)
  • Διερευνήστε αν ακολουθείται συγκεκριμένη φιλοσοφία που ταιριάζει με τις αξίες της οικογένειάς σας.
  • Ελέγξτε την αναλογία παιδιών-προσωπικού.
  • Ελέγξτε αν το προσωπικό έχει πιστοποιημένη εκπαίδευση.
  • Προτιμήστε παιδικό σταθμό με συμμετοχή των γονέων στη διοίκηση ή/και στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Εξετάστε την ποιότητα των σχέσεων του προσωπικού. (προσωπικά θα έλεγα ότι είναι ίσως είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να εξετάσετε. Πως θα μπορούσατε να το δείτε αυτό. Απλά. Χαμογελούν μεταξύ τους; συνεργάζονται; τα πράγματα κυλούν ομαλά ή δημιουργούνται προστριβές και προβλήματα και δυσανασχετούν. Αποφεύγουν να κοιταχθούν στα μάτια;)
  • Ελέγξτε αν τα παιδιά επιβλέπονται σωστά.
  • Διερευνήστε αν υπάρχει συγκεκριμένη τακτική για την αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών. Η εφαρμογή της πειθαρχίας θα πρέπει να δίνει έμφαση στη θετική διδασκαλία νέων δεξιοτήτων και κανόνων.
  • Αν στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται αγωγή τουαλέτας, ρωτήστε ποια μέθοδος ακολουθείται.

Προσωπικά θα προσέθετα και κάτι ακόμα. Μιλήστε με τη διοίκηση του σταθμού (διευθύντρια), δείτε τις δασκάλες, παρατηρείστε πως μιλούν μεταξύ τους, αν συνεργάζονται αρμονικά, αν χαμογελούν μεταξύ τους, αν χαμογελούν στα παιδιά, σε εσάς τους γονείς. Δείτε και προσπαθήστε να διαισθανθείτε αν το χαμόγελο είναι πηγαίο και εγκάρδιο χαμόγελο (που συνοδεύεται από ένα θετικό συναίσθημα) ή αν είναι ψυχρό και “παγωμένο” ευγενικό χαμόγελο (ψυχρό χαμόγελο, στείρο από συναίσθημα). Αν για παράδειγμα μπείτε σε ένα σταθμό και μιλώντας με το προσωπικό ή τη διευθύντρια, νιώσετε άνετα συναισθηματικά αυτό είναι καλό. Το ίδιο θα νιώθει και το παιδί σας. Αν τώρα “το στομάχι σας δεθεί κόμπος”, ακόμα και αν όλα τα άλλα έχουν πάει καλά, θα σας προέτρεπα να μην το παραβλέψετε. Προσπαθήστε αργότερα να καταλάβετε γιατί “το στομάχι σας δέθηκε κόμπος”, τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε. Συζητήστε το με τον/την σύντροφο σας. Πιστεύω ότι έχει αξία γιατί έτσι θα νιώθει και το παιδί σας καθημερινά στον σταθμό.

Επίσης θα σας παρότρυνα να επισκεφθείτε το σταθμό και μια δεύτερη φορά, για επιβεβαίωση της πρώτης εικόνας που είχατε.

Σας εύχομαι Καλή επιτυχία:)

Αντώνης Λογοθέτης,
Παιδίατρος