Εισαγωγή

Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως όλα τα παιδιά μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών εκδηλώνουν εκρήξεις θυμού.

Όλα τα μικρά παιδιά θέλουν να κάνουν πράγματα μόνα τους: να φάνε μόνα τους, να ντυθούν μόνα τους και γενικά αναζητούν να είναι πιο αυτόνομα. Μερικές φορές αναστατώνονται όταν δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν ή εάν ένας ενήλικας προσπαθήσει να τα εμποδίσει. Αυτή η αναστάτωση ίσως οδηγήσει σε έκρηξη θυμού.

Πώς να αντιμετωπίσω τις εκρήξεις θυμού;

Οι φωνές και τα κλάματα του παιδιού ίσως σας θυμώσουν και εάν συμβούν παρουσία άλλων πιθανώς σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Θυμηθείτε όμως, ότι το να μαθαίνει ένα παιδί το πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του είναι κομμάτι του μεγαλώματος και αποτελεί αναπτυξιακό στάδιο.

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης θυμού:

  • Μην πανικοβάλλεστε! Είναι σημαντικό να διατηρήσετε ψυχραιμία και να θυμήσετε στον εαυτό σας ότι πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Όλοι οι γονείς το αντιμετωπίζουν, όπως και εσείς.
  • Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή: εάν είστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες έκρηξης θυμού, προσπαθήστε να το αποφύγετε με το να παρατηρήσετε μαζί τα αυτοκίνητα στο δρόμο, με το να του δείξετε μια αστεία εικόνα, ή με το να του δώσετε το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Σκεφτείτε τι προσπαθείτε να κάνετε: προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί σας ότι οι κανόνες είναι σημαντικοί και ότι θα τους τηρήσετε.
  • Αγνοώντας το: ήρεμα κρατήστε απόσταση και συνεχίστε αυτό που κάνατε, ενώ συχνά πυκνά διαβεβαιώνεστε ότι το παιδί είναι ασφαλές. Αν και είναι δύσκολο να το αγνοήσετε, σκεφτείτε πως εάν δεν το κάνετε, του δίνετε την προσοχή που επιζητά.
  • Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά. Μόλις έχετε ενδείξεις ότι ηρεμεί (π.χ. σταματά να φωνάζει), επιβραβεύστε το και δώστε του την πλήρη προσοχή σας, με το να του μιλάτε ζεστά και με θαυμασμό. Εάν επιβραβεύσετε τη νέα συμπεριφορά κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι πιο πιθανό το παιδί σας να παραμείνει ήρεμο.

 

Συμβουλές για αποφυγή εκρήξεων:

Οι εκρήξεις είναι συνήθως απρόβλεπτες, καθώς τα παιδιά δεν έχουν υπομονή. Μερικές συμβουλές:

  • Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι όταν πρόκειται να επισκεφθείτε τον γιατρό.
  • Φυλάξτε τα αγαπημένα τους μπισκότα ή λιχουδιές σε σημείο όπου να μην φαίνονται.
  • Παραμείνετε σταθεροί στους κανόνες σας.

 

Γενικά:

Είναι βοηθητικό να μιλάτε με τους υπόλοιπους γονείς ή φίλους. Εάν αυτό δεν βοηθήσει, ίσως θα άξιζε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να σας δώσει πιο συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές.