Το να προσφέρουμε σε ένα παιδί επιλογές συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της καλύτερης κατανόησης του λόγου ενώ παράλληλα το ενθαρρύνει να εκφραστεί με διαφορετικές λέξεις κάθε φορά.
Βοηθήστε το αρχικά να επιλέξει ανάμεσα σε πράγματα τα οποία βλέπει. Κρατήστε τα αντικείμενα για τα οποία μιλάτε μπροστά στο παιδί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να του δώσετε αυτό το οποίο επιλέξει απευθείας. Αυτό βοηθά το παιδί να κατανοήσει ότι το να εκφραζόμαστε με λέξεις έχει άμεσα αποτελέσματα!
Η χρήση επιλογών για να μιλήσετε για πράγματα που δεν θα συμβούν απευθείας ή για αντικείμενα τα οποία δε βλέπει το παιδί δεν έχει εξίσου καλά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή παρεμβάλλεται χρονική καθυστέρηση ανάμεσα στην επιλογή και το γεγονός. Παράλληλα, είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να μιλήσει για πράγματα τα οποία βλέπει.
Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές, καθώς δεν ενθαρρύνουν το παιδί να εκφραστεί περισσότερο. Π.χ. «Θέλεις μήλο;» «Ναι». Οι λέξεις «ναι» και «όχι» κάποιες φορές είναι χρήσιμες, ωστόσο ο σκοπός είναι το παιδί να μάθει να εκφράζεται και με καινούργιες λέξεις!
Ερωτήσεις που εμπεριέχουν επιλογή ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν άλλες λέξεις «Θέλεις μήλο ή πορτοκάλι;» «Θέλω μήλο».
Είναι πολύ σημαντικό να μην ζητήσετε από το παιδί να επαναλάβει καθαρά αυτά τα οποία εσείς έχετε πει. Εάν το παιδί κοιτάξει ή κινηθεί προς την κατεύθυνση του επιθυμητού αντικειμένου (ανάλογα σε ποιο αναπτυξιακό στάδιο βρίσκεται ο λόγος του), αυτό να το εκλάβετε ως απάντηση. Εάν κάνει έναν ήχο ή προσπαθήσει να πει τη λέξη-στόχο, τότε και αυτό είναι θετικό. Εσείς μπορείτε έπειτα να κατονομάσετε την επιλογή και να πείτε «Ωραία, θέλεις μήλο» ούτως ώστε εκείνο να το ακούσει. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.
- Πριν δει τηλεόραση «Θα καθήσεις στον καναπέ ή στο πάτωμα;»
- Την ώρα του φαγητού «Θέλεις μακαρόνια ή σαλάτα;»
- Την ώρα του ντυσίματος «Τι θα φορέσεις πρώτα; Τις κάλτσες ή το φανελάκι σου;»
- Την ώρα του παιχνιδιού «Θα παίξεις με το φορτηγό ή τη μπάλα;»
- Την ώρα του μπάνιου «Να πλύνουμε πρώτα τα χεράκια ή την κοιλίτσα;»
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις επιλογές συνεχώς!
Άντζελα Καραντώνη
Λογοθεραπεύτρια M.Sc.