Το Βρέφος για τον πρώτο χρόνο ζωής θα πρέπει να τοποθετείτε ΑΝΑΣΚΕΛΑ για Ύπνο τόσο στους ημερήσιους όσο και στους νυχτερινούς του ύπνους. Η πιο ασφαλής θέση για ύπνο είναι η ΑΝΑΣΚΕΛΑ (ύπτια) θέση. Επίσης μελέτες έχουν αναδείξει ότι το βρέφος είναι πιο ασφαλές μέσα στο κρεβατάκι του και όχι στο δικό μας (κρεβάτι ενηλίκων). Το κρεβατάκι του θα πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα στο δικό μας υπνοδωμάτιο τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες. Με άλλα λόγια μοιραζόμαστε το δωμάτιο, όχι όμως και το ίδιο κρεβάτι. (ΝΑΙ στο roomsharing ΟΧΙ στο bedsharing)
Ας δούμε όμως αναλυτικά πως πρέπει να είναι διαμορφωμένο το κρεβατάκι του, ώστε το παιδί να είναι ασφαλές μέσα σ’ αυτό.
Πρώτα από όλα

  • το κρεβατάκι (o σκελετός) του να είναι σύμφωνο με διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας (συνήθως ότι πωλείται είναι βάση προδιαγραφών)
  • όμοια και το στρωματάκι του που θα τοποθετούμε το βρέφος να είναι σύμφωνο με διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. Μπορείτε να ρωτήσετε το κατάστημα από όπου θα το αγοράσετε γιαυτό. Σε γενικές γραμμές το στρώμα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό ώστε το βρέφος να παραμένει στην επιφάνεια και ΟΧΙ να βυθίζεται μέσα σ’ αυτό.
  • Να υπάρχει ένα καλά εφαρμοσμένο κάτω-σέντονο, και όχι να είναι μπόλικο.

ΚΑΙ τώρα ας αρχίσουμε τα ΔΕΝ, δηλαδή τί ΔΕΝ είναι απαραίτητο και ΔΕΝ χρειάζεται γιατί μπορεί να αποβεί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για το παιδί.

  • ΔΕΝ χρειάζεται η πάντα (προστατευτικό κάλυμμα για να μην χτυπήσουν το κεφαλάκι τους). Έχουν μόνο διακοσμητική αξία και είναι επικίνδυνα για τα μωρά (φαινόμενα ασφυξίας)
  • ΔΕΝ χρειάζεται η κουβέρτα και το πάνω-σέντονο. (μπορεί να μπλεχθούν με το παιδί και να επηρεάσουν την κίνηση τους ή την αναπνοή τους)
  • ΔΕΝ χρειάζεται κάποιο λούτρινο ζωάκι ή παιχνίδι μέσα στην κούνια του μωρού (μπορεί να μπλεχτεί με το παιδί και να επηρεάσει την κίνηση του ή την αναπνοή του)
  • ΔΕΝ χρειάζεται να κρέμεται μέσα ή πάνω από το κρεβατάκι κάποια κουβέρτα ή ρούχο έστω και για ομορφιά ή διακόσμηση. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε κάποιο άλλο σημείο του δωματίου του. Μπορεί να πέσουν μέσα και να μπλεχτούν με το παιδί και να επηρεάσουν την κίνηση του ή την αναπνοή του)

Όλα τα ανωτέρω ΔΕΝ είναι απαραίτητα αλλά αντιθέτως είναι ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ όπως έχουν αναδείξει οι σχετικές μελέτες.
Ο κανόνας που ακολουθούμε είναι ότι ΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΤΟ είναι το κρεβατάκι του παιδιού ΤΟΣΟ πιο ασφαλές είναι για το μωρό.

Μια δυο διευκρινήσεις που πιστεύουμε ότι θα ρωτούσατε….
Μα δεν θα σκεπάσω το μωρό; Θα κρυώσει!
Απ: Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά είναι πιο ασφαλή όταν τοποθετούνται σε υπνόσακο (κατάλληλο για την ηλικία τους). Εναλλακτικά μπορείτε να του φοράτε ένα ολόσωμο φορμάκι. Για να διαπιστώνετε αν κρυώνει θα πιάνετε την μυτούλα του. Αν την νιώθετε κρύα τότε το παιδί κρυώνει. Αν είναι κανονική (δηλαδή δεν αισθάνεστε στο χέρι σας καμία διαφορά), τότε το παιδί δεν κρυώνει και είναι καλά με αυτά που φορά.

Σύνδεσμοι για τα ανωτέρω είναι το σχετικό pdf από την καμπάνια των Αμερικανών για την διαμόρφωση περιβάλλοντος για έναν ασφαλή ύπνο. Μπορείτε να το κατεβάσετε και να το μελετήσετε, παρακαλούμε πολύ δώστε το σε φίλους και φίλες σας που έχουν παιδιά κάτω του έτους, ώστε και τα δικά τους παιδιά να κοιμούνται ασφαλή.

Αντώνης Λογοθέτης,
Παιδίατρος